fredag 3 augusti 2007

Karlsson på taket


Min vän Stefan - som bor mitt i smeten i Gamla Stan - bjöd mig på guidad visning bland takåsarna ikväll. Efter att ha styrkt oss med lite pilsner (det är makalöst vad bra alkohol är för att bota höjdrädsla!!) så bar det iväg upp på taken. Bl a kollade vi på landshövdingen i Stockholms hemliga trädgård (bilden). Men sen tröttnade vi på att leka Karlsson på taket och klättrade ner och åt glassbåt och drack Pernod istället!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nicodemus Tessin d.y. (1654-1728) lät mellan 1694 och cirka 1700 uppföra Tessinska palatset som ståndsmässig privatbostad åt sig och sin familj. Samtidigt ansvarade han, rakt över gatan, för byggnadsarbetet med det nya Stockholms slott.

I arbetet med privatpalatset fick Tessin fritt spelrum för sin arkitektoniska experimentlust. På tomten på Slottsbacken 4, inte större än en normalstor villatomt i dagens Stockholm, lät han bygga ett magnifikt palats i miniatyr som med sina skenperspektiv lekfullt bedrar besökarens ögon att se större rymder än de faktiska. Fast det kanske var svårt att uppleva från taket. Ni skulle se inisdan. Och... ni var inte osynliga om ni trodde det.

Anonym sa...

Nog kunde man även från taket se hur perspektiven förökte lura betraktarens öga. Men så lätt lurar man inte oss!

Inte försökte vi vara osynliga heller. Man vill ju inte riskera att bli anmäld för flukteri!